Agenția pentru dezvoltarea socio – economică durabilă ”BizGates”

Despre noi

Asociaţia Obştească Agenţia pentru dezvoltarea socio-economică durabilă “Bizgates”, este o instituție neguvernamentală, apolitică, nonprofit, constituită prin libera manifestare a voinţei persoanelor asociate, în vederea realizării în comun a promovarea ideilor, metodelor, criteriilor, standardelor ştiinţifice pentru dezvoltarea durabilă a sectorului economic şi social din Republica Moldova.

Servicii

Agricultura de valoare înaltă
Bizgates este activ implicat în diverse activități ale Agriculturii de valoare înaltă (fructe și legume), prin promovarea ideilor inovatoare, metodelor și cunoștințelor științifice.
Bizgates a dezvoltat și a implementat programe de instruire cuprinzătoare pentru USAID și programele FIDA în diverse domenii: legume, struguri de masă, mere, nuci, fructe uscate, etc. Noi colaborăm activ cu agenţii economici din sectorul agricol, experți economici, cercetători, precum și instituțiile de învățământ din diferite țări: Moldova, Statele Unite ale Americii, Franța, Italia, România, Ucraina, Egipt și Olanda.

GlobalGap, HACCP, ISO
Specialistii BizGates sunt recunoscuţi pe plan internațional ca lideri în promovarea bunelor practici agricole în Republica Moldova. În acest context, specialiștii noștri au tradus standardele GlobalGAP în limba română și le-au pus pe pagina web oficială http://www.globalgap.org. Cu suportul consultativ al specialiştilor BizGates, 10 întreprinderi agricole au pus în aplicare principiile GAP și au primit certificare GlobalGAP din partea organismelor internaționale de certificare.

Studii de marketing și oportunități de investiții
Agenda Bizgates este dedicată studiilor de marketing legate de sectorul agro-alimentar din Republica Moldova, estimarea oportunităților de investiții și dezvoltarea studiilor de caz de marketing.

Eficiența energetică
Eficiența energetică oferă un instrument puternic și eficient pentru realizarea unui viitor energetic durabil. Îmbunătățirea eficienței energetice poate fi realizată prin utilizarea lămpilor cu consum redus de energie sau biomasa. Aceste două moduri au fost identificate de către specialiștii BizGates ca fezabile în instituțiile de învățământ și în sectorul de rezidenţă rural.

Dezvoltarea afacerilor
Business-ul regional și dezvoltarea incubatoarelor de afaceri, inovarea, spiritul antreprenorial, talentul și tehnologia sunt factori majori pentru creșterea economică regională în economia globală de astăzi. Mulți dintre acești factori se aplică în economiile regionale, prin întreprinderile mici, precum și companiile mari, sectoarele de servicii, precum și industriile de prelucrare. Prin demonstrarea modului în care aceşti factori, precum şi alţii contribuie la creșterea economică în comunități, noi contribuim la consolidarea politicilor și programelor de dezvoltare economică.

Publicații

1.Piaţa fructelor şi legumelor proaspete din Moldova: fapte și cifre, 2010;
2.Sectorul alimentar din Republica Moldova ca parte a Studiului industriei alimentare din Europa de Sud-Est, 2010;
3.Relaţia producător-procesator în industria de conserve din Moldova”, 2010;
4.Sporirea eficienţei energetice a iluminatului interior în instituţiile de învăţământ din Republica Moldova, 2011;
5.Studiu de marketing pentru Compania Bevera Nord SRL, 2011;
6.Studiul de fezabilitate privind crearea incubatorului de afaceri în raionul Leova, 2012;
7.Studiul de fezabilitate privind crearea incubatorului de afaceri în raionul Ștefan vodă, 2012;
8.Prospect investițional regional pentru crearea incubatorului de afaceri în raionul Ștefan Vodă, 2012;
9.Prospect investițional regional pentru crearea incubatorului de afaceri în raionul Leova, 2012;
10. Prospect investițional regional pentru crearea incubatoarelor de afaceri în raionul Rezina, 2012;
11. Prospect investițional regional pentru crearea incubatorului de afaceri în raionul Dubasari, 2012;
12. Prospect investițional regional pentru crearea incubatorului de afaceri în raionul Singerei, 2012;
13. Prospect investițional regional pentru crearea incubatorului de afaceri în raionul Nisporeni, 2013;
14. Prospect investițional regional pentru crearea incubatorului de afaceri în raionul Ceadîr Lunga, 2013.

Proiecte implementate

Proiectul de Dezvoltare a Programului de formare pentru producătorii de legume, fructe și struguri de masă, implementate cu sprijinul UCIP – FIDA. Mai mult de 500 de fermieri din 12 locații geografice diferite au participat la aceste activități .

Proiectul Efectuarea analizei pieţii de fructele și legumele proaspete (internă și de export ). Această activitate este prima fază a unui efort mai mare inițiat de mai multe întreprinderi agricole din Moldova, Ministerul Agriculturii și investitori străini pentru a evalua fezabilitatea instituirii unui sistem de piața en-gros de fructe și legume prin toată țara. Proiectul a fost finanțat de FIDA și Asociația de fructe din Moldova.

Proiectul Efectuarea analizei de fezabilitate a relațiilor producător – procesor în sectorul de conserve din Moldova. BizGates cu suportul PNUD-ului a elaborat studiul de fezabilitate cu dezvoltarea programului de instruire, recomandat a fi pus în aplicare pentru îmbunătățirea calității relației producător – procesor. După programul de instruire și alte intervenții recomandate, furnizorii de castraveciori ai S.A Natur Bravo au majorat suprafaţa de cultivare cu 42 ha.

Proiectul Suport logistic pentru programul de formare FIDA în Republica Moldova. BizGates a oferit suport logistic pentru cinci programe de formare implementate de FIDA, cu participarea a peste 200 de fermieri – producători de produse agricole de mare valoare. Proiectul a fost finanțat de către UCIP – FIDA Moldova.

Proiectul Școala de iarna pentru micii producători de struguri de masă. BizGates a fost contractat de către FIDA Moldova pentru organizarea unei școli de iarnă pentru producătorii de struguri de masă din întreaga țară. În cadrul proiectului, aproximativ 240 de producători de struguri de masă au primit instruire privind tehnicile avansate de producere a strugurilor de masă și marketing.

Proiectul Metode de utilizare eficientă a energiei electrice în școlile rurale. BizGates a efectuat un studiu de fezabilitate cu privire la consumul de energie electrică și punerea în aplicare a metodelor de eficiență în cinci școli din mediul rural din Republica Moldova. Proiectul a fost finanțat de PNUD și Gaz Natural Fenosa.

Studiu de fezabilitate a Proiectului pentru dezvoltarea incubatoarelor de afaceri în raionale Leova și Ștefan Vodă. BizGates a efectuat analiza mediului socio-economic și de dezvoltare a afacerilor în raioanele Leova și Ștefan Vodă. BizGates a elaborat profilul și bugetul operațional pentru astfel de instituții. Proiectul a fost finanțat de către ODIMM și ENTRANCE2YOUR BUSINESS.

Studiu de fezabilitate a Proiectului și Prospectul de investiții pentru dezvoltarea incubatoarelor de afaceri în Republica Moldova. BizGates a efectuat analiza mediului socio-economic și de dezvoltare a afacerilor și a elaborat Prospectul de investiții pentru dezvoltarea incubatoarelor de afaceri în raioanele Leova, Ștefan Vodă, Rezina, Sîngerei, Dubăsari, Ceadîr-Lunga, Nisporeni. BizGates au elaborat profilul și bugetul operațional pentru astfel de instituții. Proiectul a fost finanțat de către ODIMM și ENTRANCE2NEW Markets.

Proiect Furnizarea de asistență tehnică pentru lansarea companiilor – rezidenți ai Incubatorului de Afaceri din Soroca. BizGates a oferit asistență tehnică personalizată pentru cinci companii cu reședința în Incubatorul de Afaceri din Soroca. Asistența a constat în optimizarea procesului de producție și dezvoltarea produselor noi și instrumentelor de marketing pentru 2 companii de textile, elaborarea unui plan de afaceri pentru dezvoltarea serviciilor noi de către o companie de prestare a serviciilor foto-video și o companie de producere a mobilei. Proiectul a fost finanțat de către InfoDev – program al Băncii Mondiale.

Experții BizGates, în colaborare cu alte organizații au implementat şi alte proiecte legate de dezvoltarea durabilă în mediul rural:

Proiectul Organizarea Afacerilor în domeniul apiculturii și formarea profesională pentru femeile-șomere din mediul rural, implementat în colaborare cu ORDSE și sprijinul Agenției de Dezvoltare din Austria – ADA. În cadrul acestui proiect, 20 de femei tinere din două regiuni ale Republicii Moldova au fost instruite în afaceri în apicultură și au înființat propriile ferme apicole mici.

Proiectul Formarea profesională în școlile internat din mediul rural implementat cu suportul ORDSE, a Parteneriatului International pentru Dezvoltare Umană ( PIDU), SUA. În cadrul proiectului 250 de copii din 10 orfelinate au fost instruiți în apicultură.

Echipa

BizGates are angajaţi specialişti de înaltă calificare în diferite domenii: economie, marketing, siguranța alimentară și specialiști în extensiunea agricolă. Toți specialiștii Agenției dețin titluri de doctori şi magiştri ai instituțiile locale și au fost instruiți pe scară largă în SUA și Europa.

Parteneri

Asociaţia de fructe din Moldova
PNUD
GFA
TAM BAS
FIDA
Bevera Nord SRL
Natur Bravo SA
Horti Pro SRL
ODIMM
ENTRANCE 2 YOUR MARKETS
Uniunea Fermierilor Privaţi din Sîngerei
CEDA

Contacte

str. Mihail Sadoveanu 24/5, oficiul 27
Chişinău
MD-2044
Republica Moldova

+373 79 532-396
http://www.bizgates.md